AUTON OSTAJAN MUISTILISTA

Perusasioita kaupan onnistumiselle ovat:

 

1. Kunnollinen koeajo

Koeajo ja auton ennakkotarkastus kannattaa suorittaa huolella, mieluummin autoja tuntevan kumppanin kanssa. Koeajon tulee olla riittävän pitkä, ja jos mahdollista vertaillen useampaa samantyyppistä autoa.

 

2. Pintapuolinen tarkastus

Autosta on syytä tarkistaa, ettei sitä ole kolaroitu ja jos on, että korjaus on suoritettu huolella. Huolimattomasti tehdyt paikkamaalaukset, korin saumojen epäsäännöllisyydet ym. ovat hälytysmerkkejä, joiden tarkempaa alkuperää on aina syytä tiedustella myyjältä. Usein hänen vastauksensa kertoo autosta paljon. Nykyaikaiset autot itsekantavine runkoineen ovat usein hankalia korjattavia vakavamman törmäyksen jälkeen.

 

3. Kauppahinnan kohtuullisuus

Auton hintaa kannattaa verrata siihen, mitä vastaavista autoista muualla pyydetään, esim. lehdissä ja internetissä.

 

4. Auton identiteetti

Varmista, että auton valmistenumero ja rekisteriotteeseen merkityt tiedot vastaavat toisiaan. Auton sarjanumero löytyy usein stanssattuna esim. moottoritilasta tai takapenkin alta. Kysy myös ennen ostopäätöstä auton rekisterihistoria Trafista. Tarkista myös mittarilukeman oikeellisuus katsastushistoriasta.

 

5. Liikennekäytön katkeamattomuus

Jos auto on ollut poistettuna rekisteristä pidemmän aikaa, se on usein merkki siitä, että ajoneuvolla on jossain vaiheessa ajettu paha kolari ja korjaus on vienyt aikaa. Silloin on syytä tarkistaa, että auto korjattu huolella, ja että se on rungoltaan ehjä.

 

6. Myyjän henkilöllisyys

Tarkista, että myyjä on se, joka hän ilmoittaa olevansa henkilöllisyystodistuksesta. Osta vain rekisteriin merkityltä omistajalta. Muussa tapauksessa voit joutua myöhemmin hankaluuksiin auton omistusoikeuden, vakuutuksien tai autoveron suhteen. Varo asiakirjaväärennöksiä ja katteettomia lupauksia.

 

7. Auto ei käyttökiellossa

Tarkista, että auton verot on maksettu ja katsastukset suoritettu. Jos verot tai katsastus on laiminlyöty, auto on käyttökiellossa. Auto voi olla ilmoitettu poistetutuksi liikennekäytöstä, vaikka siinä olisi rekisterikilvet.

 

8. Kirjallinen kauppakirja

Vaadi aina tehtäväksi kunnollinen kauppakirja, johon merkitään kaikki kaupan ehdot. Esim. myyjän suoritettava korjaus, varaosa, tai muu osapuolten kesken tehtäväksi sovittu täydentävä suoritus. Sen lisäksi kaupan yhteydessä rekisteriotteen ilmoitusosaan on merkittävä uusi omistaja ja luovutuspäivä. Samalla myyjä luovuttaa auton rekisteriotteen molemmat osat: teknisen ja ilmoitusosan ostajalle.

 

9. Vakuutus

Auto on rekisteröitävä ja vakuutettava uuden omistajan nimiin viikon sisällä luovutuksesta. Tämä tapahtuu katsastuskonttorilla tai vakuutusyhtiössä. Vakuutusmaksu nousee muussa tapauksessa moninkertaiseksi. Myös myyjän on syytä tarkistaa vakuutusyhtiöstään, että näin on tapahtunut, jotta hän saa auton vakuutuksen pois omalta nimeltään.

 

10. Ajoneuvovero omalla nimellä

Vaadi autoveron maksua varten verolippu omalla nimelläsi. Veroa ei pidä maksaa edellisen omistajan verolipulla.

 

ja.. (!)

11. Vaadi kasko-vakuutus voimaan ostopäivästä lukien

Ajoneuvon kaskovakuutus kattaa yleensä mahdollisesta kaupasta johtuneesta oikeudenkäynnistä johtuneita kuluja. Usein kuitenkin edellytetään, että vakuutus on ollut voimassa ajoneuvon omistusoikeuden siirtymispäivästä lukien. Älä luota myyjän vakuutteluihin, vaan varmista asia vakuutuskirjasta. Jos kauppaa ollaan tekemässä illalla tai viikonloppuna, vaadi kauppa siirrettäväksi seuraavaan arkipäivään, jolloin myös vakuutus on mahdollista saada voimaan kaupanteon yhteydessä.

Oikeusapu.net | 2019

Hyödyllisiä tietolähteitä:

Ajoneuvorekisteri

Myynti-ilmoitukset

Autonostajan muistilista

(kts. alla oleva linkki)